IGM
image

Atena

Atena,capital Greciei este o metropola moderna si in acelasi timp locul in care a luat nastere Grecia clasica si, prin urmare, civilizatia occidentala. Atena a gazduit Jocurile Olimpice din 2004 si, odata cu acest eveniment, orasul a suferit o transformare pozitiva: din metropola plina de poluare si aglomeratie, Atena a devenit mai sanatoasa, mai sofisticata si mai cosmopolitana. Acum turistii pot admira atractiile istorice ale Atenei si in acelasi timp sa se bucure de noul metrou, infrastructura excelenta, zonele pietonale si atmosfera unei capitale moderne. Centrul istoric este zona cea mai importanta zona a Atenei si locul in care mii de turisti vin sa admire Acropole - simbolul democratiei, dealul pe care Parthenonul si alte situri importante sunt localizate. Urcusul poate fi putin mai dificil, insa merita pe deplin efortul. Siturile arheologice ale Atenei au fost reunite printr-o promenada ce inconjoara centrul istoric, avanc pe o parte locuri antice si pe cealalta cafenele moderne, galerii, cladiri renovate si exponate de arta moderna. Zona de interes turistic maxim este delimitata de Plaka la sud, Monastiraki la vest, Kolonaki la est si Omonia la nord. Se presupune ca asezarea preistorica a luat nastere in jurul dealului Acropole, in anul 3000 i.e.n. Potrivit legendei, in 1230 i.e.n., regele Tezeu a reunit cele zece triburi de atenieni, formand cel mai mare si mai bogat stat grecesc. In secolele dinaintea erei noastre Atena a trecut prin mai multe framantari sociale, culminand cu nasterea democratiei. In evul mediu orasul a inregistrat un declin, insa a reiesit invingator, odata cu epoca bizantina. Un nou declin a fost adus de imperiul otoman, Atena redevenind un oras glorios in secolul XIX, ca si capitala a Greciei.

Odata ce a fost aleasa drept capitala - 1834, Atena a fost imbunatatita cu cladiri in stil neoclasic, piatete mari, spatii verzi si bulevarde largi. Distrugerile in timpul celui de-al doilea razboi mondial au fost minime si, in deceniile care au urmat, planificarea urbanistica a luat avant, orasul modernizandu-se. Abia in anii 80 - 90 au inceput sa apara proiecte de restaurare a cladirilor vechi si de imbunatatirii a esteticii arhitecturale a orasului. Cele mai notabile cladiri neoclasice din Atena sunt Academia Atenei, Biblioteca Nationala, Muzeul de Istorie si Muzeul de arheologie, printre altele.

Ora oficiala

In Grecia ora oficiala este la fel ca in Romania cu 2 ore inainte de meridianul Greenwich. Si ora se schimba in acelasi timp cu cea din tara noastra. Grecii nu sunt deloc punctuali, intarzie mereu la intalniri si de aceea a aparut notiunea de "timp grecesc".

Clima este de tip mediteranean. Cu maxime intre 29C-30C si minime intre 20C–22C vara si temperaturi intre 7C si 15C iarna.

image

atena

atena

image

Obiective turistice din Atena

Tempul lui Zeus, Partenonul, Piata Constitutiei, fostul Palat Regal (actualul parlament al Greciei), Gradina Nationala, stadionul Kallimarmaro (locul unde s-au tinut pentru prima data Jocurile Olimpice moderne in anul 1896), Muzeul National de Arheologie (unde se gaseste cea mai mare colectie de arta greceasca), Muzeul Benaki (include noua galerie de arta islamica), Muzeul Bizantin, Planetariu din Atena (considerat unul dintre cele mai frumoase edificii), Biblioteca Nationala si Academia din Atena, Acropole, este cel mai reprezentativ monument pentru Atena, reprezentand apogeul dezvoltarii artistice in secolul V i.Hr. Cladirile ridicate aici, adevarate minuni arhitectonice, reflecta exact trecerea timpului peste Grecia. Deschis intre orele 8:00 si 17:00 iarna, si intre orele 8:00 si 19:30 vara, puteti vizita acest impresionant monument, costul biletului de intrare fiind de 12 €.

zeus

Templul lui Zeus, proiectat de arhitectul Libon, dateaza din anul 450 i.Hr., si a fost construit initial in stil doric. Ulterior, pentru a da o nota de somptuozitate templului, a fost introdusa o statuie de dimensiuni impresionante, opera a sculptorului Fidias.

Plaka, Monastiraki si Thissio sunt districtele istorice situate la poalele dealului Acropole si abunda in cladiri neoclasice restaurate, strazi pietonale, magazine, restaurante si ruine din epoca romana. Kifissia este o zona mai putin frecventata, insa nu mai putin faimoasa, in special datorita shoppingului si cafenelelor cu terasa. Nea Smyrni este un district nou, cu atmosfera europeana, iar Kolonaki a devenit in ultima vreme un district de lux, ce se remarca prin cafenele, boutiquri si galeriide arta. In acest district puteti vizita Muzeul Razboiului, Muzeul Benaki, Muzeul Artei Cicladice si Galeriile Nationale Grecesti.

exarheia

Omonia si Exarheia sunt distictele studentilor, dar si anarhistilor, atractia zonei fiind Muzeul National de Arheologie. Pangrati si Mets sunt districte mai putin populare printre turisti, insa gasiti si aici hoteluri si cateva taverne. Fost district industrial, Psiri ofera acum restaurante, magazine si baruri moderne.

O surpriza placuta a Atenei sunt plajele bine organizate, aflate in suburbiile sudice, cele mai populare dintre acestea fiind Vouliagmeni, Varkiza, Kavouri si Glyfada. Alte optiuni va ofera coasta de est a peninsulei Attica, cu statiuni de litoral precum Maraton, Rafina, Nea Makri, Agios Andreas, Porto Rafti, Loutsa si Sounio.

Atena este un bun punct de plecare pentru a explora regiunea Attica, locuri precum Epidaurus, Corinth, Micena, Delphi si Maraton fiind aproape. Pe de alta parte, Portul Atenei, vechiul Pireu este un loc murdar si totodata punctul de pornire spre insulele grecesti.

image

Bucataria traditionala

Bucataria traditionala greceasca este renumita deja, insa Atena reprezinta mai mult - un paradis al mancarurilor din toata lumea, mai multe restaurante primind prestigioasele stele Michelin. Ca orice capitala europeana care se respecta, Atena are o diversitate atractiva de muzee, galerii de arta si centre de expozitii. Nici iubitorii de shopping nu sunt neglijati, capitala Greciei avand o abundenta de magazine; zonele cele mai faimoase sunt strazile Ermou si Aiolou, zonele Kolonaki si Monastiraki, strazile Solonos si Academias pentru carti si instrumente muzicale, strazile Panepistimiou, Stadiou si Evrypidou.

image

Sfaturi utile pentru turisti

Utilizarea autobuzului sau troleibuzului nu este o necesitate reala in centrul Atenei. Toate punctele forte si atractiile uimitoare ale orasului se afla la cativa pasi.

Exista o retea uriasa de autobuze care functioneaza in Atena si in suburbiile sale. Autobuzele functioneaza de obicei de la 6 dimineata pana la miezul noptii, cu exceptia unor autobuze care functioneaza 24/24 intre orasul Atena si Pireu. Trolebuzele opereaza de la 5 dimineata pana la miezul noptii.

Organizarea Nationala Greaca (EOT) ofera harti gratuite cu cele mai multe itinerarii. Biletele pot fi cumparate de la chioscuri.

Metroul este un nou mod de transport in Atena. Acesta a fost inaugurat in anul 2001 si a fost imbunatatit foarte mult viata localnicilor si a turistilor. Exista doar 3 linii, care sunt foarte utile pentru transportul central din oras. Reteaua acestea, este inca in curs de extindere. Gara centrala se afla in piata centrala din Atena, Syntagma.

Harta metrou din Atena (descarca)

Vehiculului modern, serveste urmatoarele rute:
Atena-Glyfada, care trece prin Nea Smyrni, Paleo Faliro, Alimos, Helliniko. Atena-Pace si Stadionul Prieteniei (Neo Faliro), trece prin Nea Smyrni si Paleo Faliro si de acolo se ramifica de-a lungul bulevardului de coasta Glyfada-Pace & Stadionul Prieteniei prin intermediul bulevardului de coasta si Delta Faliriko.

Se poate calatori la / de la Atena si "Eleftherios Venizelos" Aeroportul International Atena (cu sapte statii de-a lungul liniei), Atena si Corint (84 km vest de Atena - cu sapte opriri de-a lungul liniei) si orasul Corint si Eleftherios " Venizelos "Athens International Airport (cu unsprezece opriri de-a lungul liniei). Dupa finalizarea acestuia se va conecta portul Pireu cu Atena, aeroportul si alte mari centre urbane in prefecturile invecinate (Thiva, Chalkida, Loutraki).

Toate taxiurile in Atena sunt galbene si sunt echipate cu un contor care afiseaza tariful. Taxiul galben din Atena poate fi gasit oriunde si oricand. Un lucrul interesant despre taxiurile ateniene este faptul ca poate fi luat un taxi chiar daca exista deja un pasager in el. Fiecare pasager va fi perceput cu tariful indicat de contor.

Tariful minim indicat de contor este de 1 euro. Tarifele depind de trafic si ora din zi, deoarece acestea sunt dublate intre miezul noptii si ora 6 am. Exista o taxa suplimentara atunci cand se ia un taxi dintr-un port, un aeroport, o statie de cale ferata si o statie de autobuz.

Tarife de taxi in Atena

Tarifele de taxi de mai jos sunt pur orientative si pot varia in functie de perioada din an in care ajungeti sa vizitati capitala elena.

Pornirea 0,73 €

Tarif Minim 1,47 €

Tarif pe km in oras 0,23 €

Tarif pe km in afara orasului (dublu) 0,44 €

Asteptare pe ora 7,04 €

Suprataxa de la / pana la aeroport 1,17 €

Suprataxa din port 0,59 €

Tarif de noapte de la 12 noaptea la 5 dimineata 0,44 €

Bagaje peste 10 kg/bucata 0,29 €

Attiki Odos este una dintre cele mai performante autostrazi din Europa, care leaga orasul Elefsina (situate in vestul Atticii) cu "Eleftherios Venizelos" Aeroportul International Atena (Spata, Attica de Est). Soseaua de centura a Atenei, ocoleste Atena si ofera 27 de noduri principale si secundare cu intrari si iesire in / din capitala.

Pentru a accesa autostrada au fost introduse taxele de autostrada, tariful depinzand in functie de categoria vehiculului in functie de inaltime si de numarul de axe.

Aeroportul international din Atena, Eleftherios Venizelos International Airport este un aeroport ultramodern si este foarte usor sa te descurci in el. Drumul cu avionul pana la Atena este acum mult mai simplu datorita acestui aeroport foarte modern inaugurat in 2001. Drumurile de la aeroport spre oras sunt foarte bune si datorita lor se poate ajunge in aproximativ 40 de minute de la aeroport in centrul orasului.